Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (2024)

Motto: …asta este România, fertilitatea pământului…Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (1)

1522_11__TRIPTCHON

Stimați amici, ca de obicei, aici, la „Oameni care au fost”, vă invit să ne mai amintim câte ceva despre personalități care au marcat istoria nației noastre. Astăzi, am să v-aduc în amintire un veritabil colos al „muzicii grele”, care a dus cu cinste numele țării sale pe meleagurile pe unde l-au dus pașii vieții. Este vorba despre marele dirijor Sergiu Celibidache. Cine a fost, pe scurt, Sergiu Celibidache? Dirijorul Sergiu Celibidache a fost cel care a dirijat pe toate marile scene ale lumii, fiind director al mai multor orchestre de prestigiu: Berlin (1945-1950), Stockholm (1962-1971), Stuttgart (1972-1982) şi München (1979-1996), membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1992. Sergiu Celibidache s-a născut la 28 iunie 1912, la Roman, în județul Neamț. La șase luni de la nașterea sa, familia Celibidache s-a mutat la Iași, în capitala Moldovei, Iașiul fiind unul dintre cele mai importante orașe culturale ale României. Având abilități muzicale de mic copil, la vârsta de doar patru ani, Sergiu Celibidache a început să cânte la pian, iar mai târziu ia și lecții la acest instrument, nivelul său școlar, atât în muzică cât și cel general, fiind unul deosebit. În adolescența sa, undeva la vârsta de optsprezece ani s-a produs ruptura de tatăl sau, Demostene, ofițer de cavalerie, ulterior influent om politic și prefect al regiunii, care-și dorea pentru fiul său, Sergiu, înzestrat cu o inteligență ieșită din comun, o carieră politică. Dar Sergiu Celibidache nu era de acord cu planurile tatălui său și își dorea cu orice preț să devină muzician, pentru că simțea că aceasta este menirea sa. Drept urmare a certurilor și rupturii de tatăl său, finalmente, Sergiu Celibidache a părăsit casa părintească pentru totdeauna.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (2)

Ca studii, Sergiu a studiat matematica, filosofia și muzica în Iași, iar după ruptura sa de familie și-a continuat studiile în capitală, la București, loc unde și-a câștigat traiul de zi cu zi muncind în calitate de pianist corepetitor la o școală de dans. După ce a efectuat stagiul militar în anul 1935, Sergiu Celibidache și-a luat inima-n dinți și a hotărât să plece pe alte meleaguri. S-a mutat la Paris și și-a continuat studiile acolo. Sursele documentare ne spun că într-una din zile, a ascultat la radio un cvartet de coarde de Heinz Tiessen și a fost într-atât de entuziasmat încât compune propriul cvartet de coarde și i-l trimite lui Tiessen. Heinz Tiessen, profesor la Facultatea de Muzică din Berlin, a remarcat rapid potențialul muzical deosebit al lui Sergiu Celibidache și l-a invitat să studieze la Berlin. Firește, Celibidache nu putea rata o asemenea ocazie și a dat curs invitației lui Tiessen, învață foarte rapid limba germană, cee ce nu e puțin lucru, urmând apoi să se înscrie, în Berlin, la Facultatea de Muzică a Universitatii Friedrich Wilhelm. Printre profesorii săi se numără Tiessen (la compoziție), Hugo Distler (contrapunct), Kurt Thomas și Fritz Stein (teorie), Eduard Spranger și Nicolai Hartmann (filozofie), Arnold Schering și Georg Schunemann (muzicologie), Walter Gmeindl (dirijat). În scurt timp de la ajungerea sa la Berlin, Celibidache a început să urmărească concertele și repetițiile lui Wilhelm Furtwangler în Berlin. Sergiu Celibidache a fost nevoit încă de foarte tânăr să se întrețină singur, având greutăți financiare mari, și pentru a-și câștiga existența, în anul 1940, lucrează, printre altele, ca pianist corepetitor al unui dansator, acompaniindu-l în turneele acestuia. Muncește astfel, dar se dedică, în continuare, compoziției propriilor lucrări și începe să dirijeze, ceea ce îl va face, mai târziu, celebru. La început, „își face mâna” dirijând corurile lucrătorilor feroviari și ale controlorilor de tramvai germani.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (3)

Merită menționat că, la acel moment al vieții sale, Celibidache se considera, mai ales, un compozitor. A venit și momentul în care au apărut și satisfacțiile ca dirijor. Astfel, primul lui angajament ca dirijor permanent l-a primit în anii 1941-1942 la ansamblul de amatori „Orchester Berliner Musikfreunde” („Orchestra prietenilor berlinezi ai muzicii”), ansamblu cu care a susținut cel puțin șapte concerte publice și căruia i-a dedicat și o compoziție de probă. Încă de la începutul aparițiilor sale publice în calitate de dirijor, Celibidache a uluit publicul prin memoria sa extraordinară, el studiind și cunoscând toate lucrările dirijate pe dinafară, fără a consulta vreo partitură.Adiacent, merită amintit și faptul că Sergiu Celibidache a organizat concerte camerale, dirijând un ansamblu de studenți ai Facultății de Muzică din Berlin, concerte la care, printre altele, s-au interpretat Concertele Brandenburgice de Bach. Realizările sale impresionează încă de timpuriu, dat fiind că profesorul său celebru Heinz Tiessen sublinia, într-un interviu din presa germană a acelor timpuri, că dirijorul său preferat, pe lângă Furtwängler, este tânărul Sergiu Celibidache. La finalul anilor de studiu din perioada sa berlineză, Sergiu Celibidache a elaborat o lucrare de doctorat despre „Elementele formative în tehnica de compoziție a lui Josquin des Pres” („Formbildende Elemente in der Kompositionstechnik Josquins des Pres”). În condițiile acelor ani de război, condițiile de trai în Berlin au fost pentru Sergiu Celibidache, sărac aproape dintotdeauna, deosebit de dificile și cu multe provocări materiale. Celibidache nu avea bani aproape deloc, slăbise extrem de mult și a făcut față acelor vremuri doar mulțumită ajutorului deosebit și omenos al unui cuplu de lucrători de tramvai, de la care primise de ani de zile o cameră unde să locuiască, în cartierul Berlin Halensee, în Eisenzahnstraße 26A. În ceea ce privește atitudinea țării-mamă față de el, Sergiu Celibidache era considerat un student cu aptitudini speciale în România, astfel că nu a fost chemat de la Berlin pentru a fi mobilizat pentru front și i s-a permis continuarea studiilor la Berlin pe durata celui de-al doilea război mondial. Este interesant faptul că, în condițiile în care unii profesori au fost nevoiți să-și părăsească posturile din cauza vicisitudinilor războiului, Sergiu Celibidache a predat chiar propriilor colegi diverse discipline muzicale. În această perioadă, a dus o veritabilă luptă pentru supraviețuire, fiind lipsit de hrană de foarte multe ori și făcând „slalom” printre bombardamente.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (4)

Primul debut semnificativ în „lumea mare” a lui Celibidache după război ca dirijor este într-un concert din data de 11 august 1945 cu Orchestra de Cameră din Berlin. La scurt timp după acest concert, a luat parte la un concurs de dirijat, organizat de Orchestra Radio din Berlin („Rundfunk Sinfonieorchester” Berlin) pe care îl câștigă detașat, având pe atunci vârsta de doar 33 de ani. În acest timp, Orchestra Filarmonicii din Berlin se confrunta cu faptul că dirijorul șef Wilhelm Furtwängler fusese exilat până la terminarea procesului de denazificare iar dirijorul interimar, Leo Borchard, decedase recent. Astfel, fiind în căutarea unui dirijor deopotrivă competent și fără implicații politice, directoratul orchestrei îl remarcă pe Sergiu Celibidache și îl invită la un prim concert pe data de 29 august 1945. Întreaga orchestra a fost convinsă de modul de lucru ambițios al tânărului român, directoratul alegându-l în octombrie 1945 pe postul de director muzical. Din aceasta colaborare cu respectiva orchestră, au rezultat, în cele din urmă, un număr impresionant de 414 concerte atât la Berlin, cât și în turneele din lumea largă. În anul1946, în prima stagiune cu Orchestra Filarmonică din Berlin, Sergiu Celibidache a dirijat nu mai puțin de 108 concerte. În același an, a avut și prima întâlnire cu dirijorul Wilhelm Furtwängler în Berlin, concomitent începând corespondența dintre cei doi. În acest timp, Sergiu Celibidache a început să predea la Institutul Internațional de Muzică din Berlin. În anul 1948, Sergiu Celibidache a dirijat pentru prima oară o altă orchestră de vârf, celebra „London Philharmonic Orchestra”. În acel an, are loc și primul turneu de după război în Marea Britanie al Orchestrei Filarmonice din Berlin. De asemenea, în acel an s-a semnat și primul (și singurul) contract de înregistrări al lui Sergiu Celibidache cu renumitul producător Walter Legge. Din acel moment, se spune că, după ce a ascultat sunetul fad și ne-viu al înregistrărilor, Celibidache nu a iubit niciodată înregistrările, preferând caracterul direct al concertelor. Sergiu Celibidache considera că înregistrările împiedicau implicarea ascultătorului în muzică și nu puteau oferi decât o reprezentare deformată a realității muzicale. Începând cu anul 1949, Sergiu Celibidache devine dirijor-invitat, fiind vestit și căutat în toată lumea, dirijând orchestre în Austria, Italia, Franţa, dar și în America Centrală și de Sud. În același an, se spune, prin diverse surse, că i-ar fi fost oferit postul de dirijor al New York Philharmonic Orchestra, Celibidache refuzându-l din considerente strict artistice, în condițiile în care cele materiale ar fi fost superioare tuturor angajamentelor sale anterioare.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (5)

La cinci ani după încheierea procesului de denazificare din Germania, Wilhelm Furtwängler a preluat, în 1952, din nou, în mod oficial, poziția de dirijor șef al Orchestrei Filarmonice din Berlin, iar Sergiu Celibidache a rămas atașat orchestrei. În anul 1953 Celibidache a primit Premiul Berlinez de Artă pentru Muzică („Berliner Kunstpreis für Musik”) și,în acelaşi an, a avut loc ultimul lui concert cu Orchestra Scala din Milano, precum şi penultimele din cele doar cinci înregistrări făcute vreodată ale lui Celibidache, Un an mai târziu, în 1954, pentru meritul său la refacerea Orchestrei Filarmonice din Berlin după război, Sergiu Celibidache este onorat cu o decorație specială, Crucea de Merit a Republicii Federale Germania. Biografii săi ne mai spun că, totodată, acest an avea să marcheze și o lovitură bruscă în cariera lui Sergiu Celibidache. Pe 29 și 30 noiembrie 1954, a mai dirijat un concert cu lucrări de Ravel, Bartok și Heinz Tiessen (Viziuni) cu Orchestra Filarmonică din Berlin, dar acesta avea să fie ultimul concert cu orchestra din acea perioadă. „Lovitura” a venit din cauza faptului că, după moartea lui Wilhelm Furtwängler pe 30 noiembrie, orchestra nu l-a mai ales pe Sergiu Celibidache, ci pe Herbert von Karajan ca nou dirijor șef. Acesta, spre deosebire de Celibidache, nu avea nicio problemă cu a-i fi înregistrate concertele pe care le dirija, ci dimpotrivă. Pentru Sergiu Celibidache a început atunci o perioadă care a durat decenii, perioadă în care a lucrat cu orchestre din toată lumea, preferând să nu se asocieze cu instituții unde s-ar fi confruntat cu rutina implicită, ci să aleagă orchestre care îi ofereau libertatea de a-și pune în practică toate ideile sale și viziunea sa muzicală.În anul1955, Sergiu Celibidache a primit Premiul Uniunii Criticilor Germani și continuă activitatea concertistică predominant în Italia, unde a dirijat de la Orchestra Scala din Milano, la Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma și Orchestra Radio a RAI. De asemenea, a dirijat concerte în calitate de dirijor-colaborator în Israel și Marea Britanie. Sergiu Celibidache s-a întors în 1957 în Berlin dintr-un motiv esențial pentru el, cel de a dirija….Astfel, a dirijat concertul festiv în onoarea aniversării de 70 de ani a profesorului și mentorului său Heinz Tiessen cu Orchestra Radio din Berlin, acest concert având incluse lucrări de Tiessen precum și Simfonia a 7-a de Beethoven. În anul 1958, au loc primele concerte ale sale cu Orchestra Radio din Stuttgart, o orchestră care avea să-i rămână atașată de suflet.Sergiu Celibidache a continuat să fie un „călător” perpetuu între multe și diverse orchestre, începând, în anul1960, o colaborare cu Capela Regală Copenhaga. Cu această orchestră, Celibidache a întreprins, în anul 1961, un mare și foarte apreciat turneu în întreaga Germanie.

În anul 1963, a devenit dirijor invitat și director artistic al Orchestrei Simfonice a Radioului din Stockholm, Suedia. Pe lângă concertele din Stockholm participă la turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveția, Spania, Finlanda, Austria, Olanda și România. În anul 1965, Sergiu Celibidache s-a căsătorit cu Ioana Procopie Dumitrescu, o pictoriță pe care o cunoștea încă din copilăria lui petrecută în România, iar pe data de 19 iunie 1968 se năștea unicul fiu al lui Celibidache, Serge Ioan. În anul 1966, are loc și prima sa colaborare cu Arturo Benedetti Michelangeli, care interpretează Concertul pentru Pian de Mozart în re minor, KV 466, la Bologna cu orchestra Teatrului de acolo. Pentru meritele sale deosebite din Suedia și Danemarca, în anul 1970, este recompensat cu titlul de „Cavaler al Ordinului Vasa” în Stockholm și i se acordă în Copenhaga „Premiul de muzică Leonie-Sonning” de către Danemarca. În anul 1971, Celibidache a dirijat la pupitrul Orchestrei Radio din Stuttgart concertul jubiliar cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la fondarea orchestrei. Un an mai târziu, el a devenit dirijor permanent și director artistic al acestei orchestre și o dirijează în turnee prin Germania, Iugoslavia, Spania, Franta și Austria, până în anul 1983. Nu a renunțat la turnee internaționale și a onorat, în continuare, și alte invitații dirijorale, ca de exemplu în 1973 la Orchestra Națională ORTF în Paris. În 1977, în urma unor neînțelegeri, a renunțat la postul de director artistic al Orchestrei Radio din Stuttgart, rămânând însă atașat ansamblului ca „dirijor permanent”.Sergiu Celibidache a continuat să țină și cursurile sale de dirijat, care au avut loc inițial la Trier iar mai târziu la München. În anul 1978, a revenit, pentru o perioadă scurtă, acasă în România, unde dirijează în acel an precum și în următorul, Orchestra Filarmonică George Enescu din București. Tot în același an, a dirijat și Orchestra Simfonică Yomiuri din Tokyo, iar în Europa susține concerte cu London Symphony Orchestra și Orchestra de Stat din Rheinland-Pfalz.Tot în anul1978, este numit profesor onorific la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz, unde a început o lungă și fructuoasă activitate pedagogică. Sergiu Celibidache a fost numit, în iunie 1979, dirijor șef al orchestrei și totodată director general de muzică al orașului München. Din 1980, a început să susțină și în München cursuri de dirijat.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (7)

În anul 1982, are loc primul turneu în Germania cu Filarmonica din München, urmând alte turnee prin Franța, Italia și Spania și concerte la Săptămânile Festive din Berlin. Debutul lui Celibidache în SUA are loc în anul 1984, cu un curs de orchestră și un concert cu Orchestra de Studenți a Institutului Curtis, din Philadelphia, la Carnegie Hall în New York. În noiembrie 1985, se dă în folosință noul sediu al Filarmonicii din München, Filarmonica Gasteig din München, iar Sergiu Celibidache dirijează cu acest prilej și Muzica Funebră „Musikalischen Exequien” a lui Heinrich Schutz. La vârsta de 75 de ani, primeşte „Moneda Aurită de Onoare” a oraşului München, apoi, în Italia, „Nettuno d’oro” în Bologna și „Acul Aurit de Onoare” al oraşului Milano. Biografii săi pricepuți într-ale muzicii afirmă că „Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neîntrecut al simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul sau dirijoral era foarte original, fiind cunoscut in special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent. Din acest motiv, Celibidache a refuzat înregistrările pe discuri. Numai după moartea sa și cu acordul familiei, EMI Classics și Deutsche Grammophon, au putut face disponibile publicului o parte din cele mai faimoase înregistrări live. Interpretările sale intense, de un fin echilibru și de o trăire interioară puternică l-au făcut pe Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (8)

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea…

În anul 1992, a revenit pentru scurt timp în România, unde este numit membru de onoare al Academiei Române, iar în 1994 este numit cetățean de onoare și Doctor Honoris Causa al Academiei de Artă din Iași. Printre alte distincții importante, în 1993, primește Marele Ordin German de Artă „Maximilian”, iar în 1995, este numit Comandor al Artelor și Literelor de către guvernul francez. Sergiu Celibidache a trecut la cele veşnice la 14 august 1996, la reședința sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, în apropiere de Paris. Într-un articol din ziarul Metropolis se spunea că: „Sergiu Celibidache nu voia să se ştie nimic despre el, prefera să trăiască mai degrabă retras, discret, departe de presă, departe de lume şi aproape doar de sala de concerte. «Mă deranjează tot ce se ştie deja… Ştiu mult prea mult despre mine şi nu-i lucrul la care ţin. Dar aş dori să poată face şi dânşii excursia asta pe care din când în când o facem împreună, o putem face împreună»”.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (9)

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea…

Pe 15 august 1996, la o zi de la trecerea la cele veșnice a lui Sergiu Celibidache, publicația americană „The New York Times“ îl descria, într-un necrolog dedicat, ca fiind „una dintre marile enigme ale secolului al XX-lea“. În anul 1998, în amintirea sa, a fost realizat filmul „Grădina lui Celibidache”, regia, scenariul și producția aparținându-i fiului marelui dirijor, Serge Ioan Celibidache. În anul 2012, împlinirea unui secol de la nașterea sa, marcată sub egida UNESCO, a prilejuit numeroase manifestări dedicate marelui compozitor și dirijor, între care și lansarea de către BNR a monedei numismatice comemorative, lansarea, la Biblioteca Academiei Române, a volumelor „Despre fenomenologia muzicii” de Sergiu Celibidache și „Celibidache: Întâlniri cu un om de excepție” de Patrick Lang și Stephane Muller.

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (10)

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea…

Printre alte compoziții, Sergiu Celibidache este autorul a câteva simfonii, a suitelor „Grădina de buzunar” şi „Haz de necaz” şi a unui mistic Requiem.Interpretările sale intense, absolut excepţionale, de un fin echilibru și de o trăire interioară puternică l-au făcut pe Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea. Vă mulțumesc și astăzi pentru c-ați avut răbdarea de a citi rândurile de față și că ați putut afla sau v-ați reamintit despre acest mare om! Stimate amice și stimați amici, ne întâlnim joia viitoare cu o altă personalitate deosebită aici, la „Oameni care au fost”. Gânduri bune tuturor!

Al dumneavoastră, Nicolae Uszkai

Surse, surse foto și lecturi suplimentare:

„Celibidache, celălalt maestru”, de Klaus Umbach, traducere Sanda Munteanu, Editura Vivaldi, București, 1998

„Sergiu, altfel…” de Ioana Celibidache, traducere Sanda Munteanu, Do-minoR, Iasi, 2001

„Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier” de Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, Editura Ars Docendi, București, 2012

„Despre fenomenologia muzicală”.Editura Spandugino, București, 2012,

„Celibidache.Întâlniri cu un om de excepție”. Texte reunite de Stéphane Mϋller si Patrick Lang, Editura Spandugino, București, 2012

http://www.fundatia-celibidache.com/biografie

https://radioromaniacultural.ro/portret-sergiu-celibidache-un-filosof-al-muzicii-universale/

https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/muzica-dans-arte/portret-sergiu-celibidache-un-filosof-al-muzicii-universale-id13302.html

https://www.muzicieni-in-arhive.ro/sergiu-celibidache-ro.php

https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/sergiu-celibidache-100-644294.html

https://newsweek.ro/timp-liber/povestea-lui-sergiu-celibidache-geniul-care-manca-buruieni-din-cauza-saraciei

https://moldova.europalibera.org/a/1842599.html

https://matricea.ro/geniul-lui-sergiu-celibidache-a-stralucit-si-in-saracie-povestea-unui-mare-dirijor-roman/

https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-celibidache-in-tara-asta-nu-se-poate-nimic/

https://culturaladuba.ro/interviu-serge-celebidachi-tata-a-trait-cu-dorul-de-romania-si-de-familie-cravata-galbena-asta-simbolizeaza/

https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-celibidache-povestea-unui-fenomen-muzical/

https://www.muzicieni-in-arhive.ro/sergiu-celibidache-ro.php

https://portal.revistatimpul.ro/blog-andreimonica/sergiu-celibidache-sau-ultimul-sfant-al-muzicii/

https://www.viata-libera.ro/magazin/205829-oameni-de-seama-sergiu-celibidache-unul-dintre-marii-dirijori-ai-lumii

https://www.digi24.ro/stiri/externe/actorul-john-malkovich-va-juca-rolul-lui-sergiu-celibidache-intr-un-film-al-carui-scenariu-este-scris-de-fiul-marelui-dirijor-roman-1672489

https://www.agerpres.ro/documentare/2021/08/14/documentar-25-de-ani-de-la-moartea-dirijorului-si-compozitorului-sergiu-celibidache-14-august–763379

https://romanialiterara.com/2022/03/la-concertele-lui-sergiu-celibidache-veneau-si-ingerii/

https://www.eva.ro/actualitate/sergiu-celibidache-romanul-care-este-cel-mai-important-dirijor-al-lumii-articol-49300.html

Tagged as Brașov de Nicolae Uszkai

#Postat de

Carmen Vintu

Arhiva

Sergiu Celibidache, unul dintre românii care au schimbat lumea... (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6123

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.